VA SPORI NEUROPLASTICITATEA CREIERULUI
Un studiu condus de Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, publicat în New England Journal of Medicine, a fost realizat pe o perioadă de 21 de ani având ca participanÈ›i cetățeni seniori cu vârste de la 75 ani în sus. Cercetătorii au măsurat acuitatea mentală în raport cu înaintarea în vârstă prin monitorizarea ratei de demență apărută la persoanele participante la cercetare.
Obiectivul cercetării a fost acela de a afla dacă orice activitate recreativă cognitivă sau fizică are un efect asupra acuității mentale. Studiul a descoperit că unele activități cognitive influenÈ›ează acuitatea mentală, însă aproape niciuna dintre activitățile fizice nu au avut nici un efect în această zonă. Singura excepÈ›ie a fost dansul frecvent. Unele descoperiri ale studiului erau:
-
cititul – 35% reduce riscul de demență
-
înotul È™i mersul cu bicicleta – 0% reduce riscul de demență
-
rezolvarea careurilor cu cuvinte încruciÈ™ate măcar în 4 zile pe săptămână – 47% reduce riscul de demență
-
jocul de golf – 0% reduce riscul de demență
-
DANSATUL FRECVENT – 76% REDUCE RISCUL DE DEMENȚĂ
Oamenii care danseaza regulat au capacități cognitive mai mari È™i sinapse neuronale de o complexitate crescută, după cum explică dr. Robert Katzman. Dansatul a scăzut riscul apariÈ›iei demenÈ›ei prin îmbunătățirea aceste calități neuronale. Dansatul poate cauza creierului o continuă recreere a căilor neuronale, ajutând în acest fel la creÈ™terea neuroplasticității creierului.​